13.09.11 г.

Гюведжета "Ала разчисти хладилника"

Веднага след закупуването на тези прекрасни,ръчни гюведженца ръцете ме засърбяха да ги пробвам. Със Симеон едвам си ги прибрахме по автобуса, заедно с големият гювеч и посред нощите ги заготвих.

Нужните продукти за 1бр:
1 яйце
половин сварен картоф
1 печена чушка
половин глава лук
половин кренвирш
30гр топено сирене
30гр обикновено сирене
олио
вода


Начин на приготвяне:
Сваряваме картофите предварително и ги нарязваме на кубчета с размери около сантиметър на сантиметър.Тях ги слагам най-отдолу, защото така се офкусяват най-добре.След това нареждаме 1 ред с лукчето,1 ред с кренвиршите (които знам,че са съвкупност от копита и целулоза, но у нас домочадието ги тачи много).Върху тях подреждаме топеното сиренце и завършваме с чушката. разтоянието, което е останало в самото гюведже уплътних с нормалното сиренце, но е добре да остане поне пръст до ръба на гюведжето, защото след запичане ще чукнем 1 яйчице и трябва да имаме място :) Поливаме с олиото и водичка. Ако ги предпочитате с повече сос тогава пълните с вода до покриване на продуктите.

Слагаме готовите гюведжета с капачетата в студена печка(защото мама така ми каза,че иначе ще ги спукаме) и пускаме фурната от горе и от долу на 200 градуса. Не им трябва много време, защото продуктите са бързо приготвящи се. Печем около 30 мин, след което махаме капачето и чукваме яйцето. Отново връщаме във фурната до изпичане на яйцето.Готово е когато белтъка изцяло е побелял, а жълтъка е сменил цвета си.



P.S. Хубаво е да ги оставите малко да изстинат, а не като нас да подухвате и да лапате като патенца :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар