12.12.11 г.

Питка


Нужните продукти:
800 гр. бяло брашно
200 гр. царевично брашно
2 яйца
2  бр. суха мая
400 мл. топла вода
половин кофичка кис.мляко
2 с..л. олио
2 ч.л. сол
2 ч.л. захар




В не много дълбока купа излизаме водата, олиото, солта, захарта и маята. Оставяме я да шупне за около 15 мин. След това в друга достатъчно дълбока купа изсипваме брашното, правим кладенче и вътре изсипваме двете яйца,млякото и сместа с маята. Следва месене докато получите меко и пухкаво тесто. Оставяме го да втаса около час на топличко.
След като втаса, намазняваме тавата, поръсваме я с малко брашно, за да не залепне и прехвърляме тестото. Разпределяме го нежно, без да го натискаме, като се стараем да е равномерно. По желание поръсваме със сусамово и маково семе. Оставяме тестото да си почине около 10 мин. Печем 40-45 мин. на 200 градуса и вентилатор в предварително загрята фурна. Може да се проверява с клечка за зъби - готово е, когато по нея не остава тесто.


Тестото става много меко и пухкаво :)))

Няма коментари:

Публикуване на коментар