28.01.12 г.

Вкусната Италианка

Днес обявявам ден на италианската кухня в къщи :) Симо от няколко дни иска лазаня, но реших, че тя е прекалено обикновена :D

Нужните продукти:
1пакет ригатони 
250 гр. кайма
200 гр. доматено пюре
1 глава лук
3-4 скилидки чесън
400 мл. прясно мляко
40 гр. брашно
40 гр.масло
зехтин
кашкавал
топено сирене
пармезан

Слагаме пастата да се вари за половината от оказаното на пакета време. През това време задушаваме чесъна и лука в зехтина.


Добавяме каймата и след това доматеният сос. Хубаво е да не е много течен, защото готовата корона ще е много течна и няма да може да се реже. Към бълбукащата смес добавяме черен пипер, сол,магданоз, босилек и риган.







Полу готовата паста нареждаме в тава с падащ борд. Изглежда сложно, но всъщност не е :) Поръсваме с пармезан. Върху пастата изливаме или разсипваме с лъжица доматената смес. Отгоре покриваме със сос бешамел. Него го правим като в тенджерка загреем масло и зехтин в равни количества. След  като заври добавяме брашното - и тук започва голямото бъркане :) Към кашичката прибавяме прясното мляко и разбъркваме докато се сгъсти. Важното е да се бърка постоянно, за да не стане на топченца.


Изливаме и бешамеловият сос върху пастата. Покриваме с настърган кашкавал,топено сирене, пармезан - или какъвто и кашкавал да имате. Запичаме до зачервяване на кашкавала. След като изстине, махаме борда и разрязваме :)












Тази прекрасна рецепта е от тук:
Цветно.....с Пепеляшка









6 коментара:

  1. Eeeeeee Денииии...значиии мноУ си добра . Симо голям късметлия ще дойде . Имам заявка: следващата рецепта от Италианската кухня да е с Канелони :))))
    Хо Хо

    ОтговорИзтриване
  2. Имам идея и за тях :D Очаквай включване по заплатено време :D:D:D

    ОтговорИзтриване
  3. moje li oshte edna zaiavka i ot men rezepta sa originalnata -osobuko -ako imate molia vi!!!!!!!!!!!!!

    ОтговорИзтриване
  4. За съжаление нямам превод на оригиналната рецепта, правила съм само този "побългарен" вариант.

    ОтговорИзтриване
  5. Дени рецептата е добра, но ако правиш бешамела по оригиналната рецепта с мляко - става направо фантазия. Само трябва да внимаваш - млякото при добавянето трябва да е хладко и се иска мноооооооооооооого бъркане ;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тук мисля,че си е по оригинал. Иначе дамм, ако не се внимава става на нелицеприятни топченца :)

      Изтриване