2.04.12 г.

Пай с пиле и зеленчуци

Нужните продукти:                   
2 картофа
2 чушки
300 гр. пилешко филе
2 моркова
царевица
зелен боб
глава лук шалот
червен лук
връзка зелен лук 
1 домат                                 
400 гр. брашно
250гр. масло
1 яйце
топено сирене
горчица
сол
магданоз
бял пипер
къри
червен пипер                                 
черен пипер
вино
зехтин






Слагаме картофите да се сварят, а през това време правим тестото и подготвяме плънката. Пресяваме брашното с щипка сол. Към него добавяме маслото и го размесваме с ръка с брашното, докато се получат трохи. Разделяме жълтъка  ибелтъка на яйцето - жълтъка разбиваме с 3 супени лъжици студена вода и го изсипваме при тестото, а белтъка запазваме за намазването на края. Тестото се омесва за кратко и се премества в хладилника за 30 мин.

Нарязваме лука на едро и слагаме в зехтина да се задуши. Прибавяме моркови на полукръгчета, чушки на едро, и нарязаното пилешко на жулиени. След като пилешкото побелее изсипваме около 200мл. вино. Докато бълбукат нарязваме картофите на големи кубчета и ги слагаме заедно с царевицата и зеленият боб. Три лъжици горчица и 5 - 6 резена топено сирене - и плънката е готова.

Разделяме тестото на 2 части в съотношение 2 към 1. По- голямата част разпределяме на дъното на форма за пай, а в моя случай във форма с падащо дъно, поради липсата на друга :D  След като го разпределим добре и оставим край поне 2 см. на го набоцкваме с вилица, за да не се надуе при печенето. Слагаме само коричката да се запече за 20 мин. на 200гр.

След като дъното е готово, изсипваме плънката и разточваме втората част от тестото за капаче. Преместваме тестото в тавата и го затискаме добре по края. В средата правим прорез, за да излиза парата и намазваме с белтъка.
Всичко добре завито слагаме пак в печката за 20 мин. или докато се зачерви от горе.

Няма коментари:

Публикуване на коментар