11.04.12 г.

Козунак

Нужните продукти:
3 яйца
120гр захар
400 гр кис. мляко
50 мл. олио
15 - 17 гр. прясна мая
кора от портокал
кора от лимон
стафиди
брашно (около 500 гр)
ванилова есенция


Маята с 1 разбито яйце плюс половината от киселото мляко с лъжичка сол и лъжичка захар се обърква до гъста каша с консистенцията на боза и се оставя да втаса. Трябва да се сложи на много топло и да се остави поне 20 - 30 минути.
През това време можем да нарежем всички корички и да разбъркаме яйцето. Захарта се изсипва в останалото мляко. След като "бозата" си удвои обема я събираме с яйце и един белтък (жълтъка отделяме за намазване), захарта, коричките, стафидите и половината олио. След това постепенно добавяме брашното, като е хубаво да го пресеем предварително. Добавяме остатъка от мазнината, ако има нужда от още брашно също и го замесваме до получаването на нелепкаво и еластично тесто.
Оформя се бързо в желаната форма, плитки - млитки, топчета каквото можете :D След това местим във фурната на предварително включен вентилатор на 50 градуса. Покриваме с кърпа и оставяме още веднъж да удвои обема си. Намазваме с останалото жълтъче, поръсваме със захар и следва дългото печене на 150 градуса поне 40 мин. Проверява се вътрешността с дървен шиш или клечка за зъби, когато спре да остава тесто по тях, значи е готово.










Можете да оформите тестото и на малки козуначетата и да сложим пълнеж от сладко.

1 коментар: