31.05.12 г.

Адана кебап

Ястието кебап е икона, символ и същност на турската кухня. Огненият вариант Адана кебап, който представлява шишче от агнешка кайма, носи името на петия по големина град в Турция, от където произлиза и където е най-популярен. Този кебап може да се приготви с телешко или с пилешко месо, но има тънкости в подправките.



Нужните продукти:
500 гр кайма (смес - телешка и агнешка)
1 глава лук
5-6 скилидки чесън,
1 люта чушка /на вкус/
2-3 стръка магданоз
1 ч . л . кимион
1 ч . л . лют червен пипер
1 ч . л . сладък червен пипер
черен пипер

сол



Каймата се омесва добре с накълцания лук и чесън. Подправя се със солта,кимиона и едросмления пипер. Добавяме нарязаният магданоз и оставяме настрана да почине около 10 мин. Ако желаете да е по пикантно може да добавите ситно нарязана люта чушка. През това време подготвяме скарата. Взимате от сместа и с бързи движения я оформяте около шиша, като се стараете да сплескате каймата. Не се учудвайте, че ще се врътка и няма да може много да се задържи на едно място :) Печем до зачервяване на каймата.



Така изглежда днешният ни турско "инспириран" обяд :) Адана кебапа, арабско хлебче, домат и едно облечено в кайма яйце. За гарнитура на кебапа можем да запечем и зеленчуци на скарата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар