10.07.13 г.

Домашна моцарела

Предупреждавам, че на вкус е супер, но на вид прилича повече на карфиолче, защото го правих за първи път и не ми се получи омесването много :D



Нужните продукти:

4 л. мляко
1 ч.л. лимонена киселина
4 капки мая за сирене
2 супени лъжици нейодирана сол

Млякото се изсипва в тенджера и се слага на котлона (при мен на 4та от 6 степени). Поръсваме лимонената киселина и го оставяме да се затопли. Маята разтваряме в чаша хладка.Точно преди млякото да заври изключваме котлона и добавяме маята. Разбъркваме внимателно за 20 - 30 секунди и оставяме да почине 10 мин. Внимателно събираме отделената сирена смес и я прехвърляме в купя подходяща за микровълнова. Слагаме в микровълновата и затопляме за минута, след това добавяме двете лъжици сол. Омесваме, с опъване и завъртане, сместа докато стане гладка и блестяща (нещо, с което аз не се справих) и оформяме в желаната форма. След като сте го оформили, можете да го увиете във фолио и да го охладите в студена вода за 5 мин. След 2-3 часа в хладилника е готово за консумация.

Няма коментари:

Публикуване на коментар