28.01.14 г.

Еклери



Нужните продукти:

140 гр. брашно
125 мл. Вода
125 мл. Прясно мляко
110 гр. Масло, на стайна температура
4-5 яйца на стайна температура
1 ч.л. захар
½ ч.л. сол

За крема:
500 мл. Прясно мляко
100 гр. Брашно
3 яйца
2 ванилии
110 гр. захар



В тенджера смесваме водата, млякото, захарта, солта и маслото и загряваме на средна топлина до получаване на хумогенна смес и завирането и. След като заври изсипваме брашното, намаляме котлона и започваме да бъркаме с дървена лъжица (много е важно да е дървена!!!). Трябва да започне да се образува тесто, което се отлепя от стените на тенджерата, разбъркваме още 20-30 секунди и прехвърляме в друг съд, където да се охлади малко.



Тестото трябва да е топло когато добавяме яйцата, но не горещо, за да не ги изпържим :D Започваме да добавяме яйцата едно по едно, защото трябва да получим определена консистенция, а всеки ползва различни яйца и е различно.



 Тук вече сместа може да се бърка и с миксер, целта е да получим гладко, лъскаво тесто, което не се разтича, но не е и прекалено твърдо. Прехвърляме тестото в пош или ги разпределяме с лъжица. Аз лично тествах и двата начина – с пош, стават еднакво дълги и равномерни, докато с лъжица успях да направя огрооомни еклери, като по сладкарниците. Такива, които Симо много цени :D 



В тавата трябва да ги сложим на готварска хартия и на голямо разстояние един от друг, защото се надуват. Печем 28-30 мин на 200 градуса, като е хубаво да не отваряме фурната често, защото влияем на температурата и времето за печене. След като изпечем еклерите ги преместваме на метална решетка до пълното им охлаждане.



Крема приготвяме след като охладим еклерите. В тенджера загряваме 400мл. От млякото мляко, докато в купа разбиваме яйцата. Към яйцата прибавяме захарта и бъркаме до побеляване на сместта. Добавяме брашното, а след него и млякото, докато получим кашичка. Тази смес изсипваме в заврялото вече мляко и бъркаме, за да избегнем получаването на  топчета и загарянето на крема. 5 минути преди да свалим крема от котлона изсипваме 2те ванилии, разбъркваме финално и оставяме да се охлади. Следва пълненето на еклерите – може с пош, може с разрязване на еклера и пълнене с лъжичка, тук зависи как ви е удобно и колко ви се занимава Ако крема е малко по течен, след охлаждането ще се посгъсти.




А ето това се случва, когато ви остане крем ...



Няма коментари:

Публикуване на коментар