13.11.14 г.

Фокача с домати, маслини и розмарин от Гордън Рамзи / Olive Tomato and Rosemary Focaccia

Нужните продукти                                      


500 гр. брашно
1 бр. суха мая
320 мл. топла вода
50 мл. зехтин
10 бр. маслини
10 бр. чери домати
2 - 3 стръка пресен розмарин
сол
черен пипер

В дълбока купа изсипваме брашното и маята. В мерителна чашка наливаме около 320 мл. топла вода, в която добавяме зехтина. Разбъркваме течните съставки и изсипваме при брашното по малко, като леко замесваме с ръка. Трябва да получим меко, не лепкаво тесто. Преместваме на набрашнен плот и омесваме за 5-10 мин, като не прекаляваме, за да не се стегне тестото. Връщаме в омесеното тесто в чиста купа, покриваме го с фолио и оставяме да втаса, докато удвои обема си. След като тестото втаса, прехвърляме в намазнена тавичка, която е поръсена със сол. Поставяме маслините и доматчетата, най-лесно е да се направи дупка с пръст и в образуваното гнезденце да се постави доматче/маслина.



 Овкусяваме с розмарина, поръсваме със сол и черен пипер и печем за 30-40 мин. на 200 градуса или докато фокачата стане златиста.






Ingredients

500g strong bread flour
dried yeast
50ml olive oil, plus a little extra 

10 black olives
150g cherry tomatoes
2–3 rosemary sprigs, leaves only
Sea salt and freshly ground black pepper


 
Thoroughly mix the flour and yeast with a couple of generous pinches of salt. Mix 320ml warm water with the olive oil. Make a well in the middle of the flour mixture and gradually add the liquid. (It’s easiest to mix this together with a fork to start with and then, when it is just coming together, use your hands to make it into a ball.) Tip the dough out onto a lightly floured surface and knead for about 10 minutes until smooth, elastic and springy to touch. Place the dough in a large floured mixing bowl and leave to rise in a warm place for 30–60 minutes until doubled in size. Place the risen dough in an oiled baking tray and sprinkle with a little salt. Grease your fingers with a little olive oil and prod out the dough to the edges of the tray. Press the olives and sundried tomatoes into the dough so that they are slightly poking above the surface. Season with salt and pepper and scatter over the rosemary leaves. Drizzle the bread with a little extra olive oil and place in the preheated oven for 30 minutes until golden and cooked through. Turn out of the tray, then transfer to a board, slice and serve.

Няма коментари:

Публикуване на коментар