22.12.15 г.

Домашна пастърма



Не мога да посоча точни мерки, тъй като карах доста на око. Месото което използвах беше половин килограм, но след почистването забравих да го премеря. Разделяте на парчета (тънки, дебели зависи изцяло от вас, като имайте предвид, че по-дебелите ще трябва да съхнат повече). Почиствате всички сухожилия и мазнини, които се виждат. В дълбок съд (моя беше 5 литрова тенджера) слагате месото, заливате с вода и изсипвате 1 пакет сол. Месото ще поеме колкото е нужно от солта, за това не се учудвайте ако останат неразтворени кристали. Оставяте месото да кисне в тази течност 2 дни.



След тези два дни изливаме соленият разтвор и доливаме чиста вода. Сменяме водата 3 пъти през 2 часа. След цялата тази процедура месото трябва да е добре осолено, ненужната сол да е отпаднала, а парчетата да са обезцветени. Подсушаваме много добре, ако е нужно няколко пъти и с кухненски кърпи и с кухненска хартия.



В съд удобен за овалване на месото смесваме подправките. Аз използвах сминдух, червен и черен пипер и чубрица. В подправките винаги може да се варира в зависимост от личните предпочитания. Овалваме много добре, отупваме това което не се задържа и връзваме с връв през единият край.



Сушат се поне 7 дни (т.е. малкото ми парче беше готово за това време, но големите имаха нужда от още 3-4 дни) на сухо и проветриво място. Моите бяха на терасата първите 7 дни, довърших ги в хладилник.


Няма коментари:

Публикуване на коментар