13.07.16 г.

Лесковачка плескавица

Тази година посетих Сърбия два пъти и Македония веднъж (или поне за момента :D ) и искам да кажа, че съм очарована и вдъхновена от простотата на тяхната кухня. Въпреки, че по същество кухните ни не се различават толкова много, техните са издигнали скарата до върха. Идеалното съотношение видове месо, правилните подправки - леко пикантни, за да те накарат да искаш още, свежи зеленчуци, разядки, какво повече можеш да желаеш ... всъщност една студена бира ще свърши работа. Нямаше как всички тези вкусове да не ме вдъхновят и смятам следващите дни да посветя на балканската кухня.







Нужните продукти:

500 гр. кайма (смес свинска и агнешка)
1 глава лук
2 люти чушки
сол
черен пипер
сметана

Лукът и лютите чушки се нарязват на ситно и се изсипват при каймата. Добавяме и подправките и омесваме добре. Правим плескавици с дебелина 1см и ги удряме веднъж - два пъти, за да извадим въздуха. Печем по 8 - 10 мин на страна, като не обръщаме постоянно, а само веднъж. След сваляне от скарата, докато са топли слагаме по лъжица сметана на всяка.


Няма коментари:

Публикуване на коментар