22.10.11 г.

Синя нежност а.к.а. Сини къпкейкчета

След като се сдобих със заветната и много мечтана форма за къпкейкове реших,че веднага трябва да я употребя. Е не стана веднага, защото се оказа, че явно имаме чудовище в шкафа, което е изяло пакета със захар..но на следващата сутрин бързо наваксах :)







Нужните продукти:
1/4 чаена чаша гореща вода
1 ампула сладкарска боя
4 супени лъжици масло 
2 супени лъжици олио
1-1/2 чаша захар
2 яйца
1 ванилия
1 чаена чаша кисело мляко
2-1/2 чаши брашно
1 чаена лъжичка сода
1 супена лъжица оцет                                                        За крема:
                                                                                              2 супени лъжици захар
                                                                                              100мл. готварска сметана
                                                                                              100гр. извара


Докато бъркаме всичко включваме печката да загрее на 200градуса и подготвяме формата за мъфини. Първо слагаме боята да се разтвори в горещата вода, а през това време бъркаме маслото, олиото и захарта до пухкавост. Прибавяме яйцата, ванилията, киселото мляко, сместа с боята и лъжичка оцет. Нова доза бъркане до хoмогенност. В отделен съд смесваме брашното със содата и постепенно ги прибавяме към течните съставки. Сипваме във формичките и печем до готовност или около 20 мин. Първо от долу след това и от долу и от горе :)

След като се изпекат и охладят ги окрасяваме по желание със крем или сметана. В моят случай забърках сметаната, захарта и изварата до получаването на сравнително плътен крем. Окрасата зависи изцяло от вас :))



























P.S. Рецептата е от бгмамма, но е модифицирана от мен, защото обичам този крем и защото не мислех,че къпкейкчетата ще се нуждаят от какао.

2 коментара:

  1. Страхотна рецепта. Аз съм голям фен на къпкейковете, но до сега съм правила само такива с настъргани моркови и топинг с крема сирене. А дали мога да попитам от къде си се сдобила със "заветната форма", тъй като аз имам, но е от чужбина, а сега искам да купя още една за много близка приятелка, но никъде не намирам метални, а само силиконови? :(

    ОтговорИзтриване
  2. Точно тази ми е Метро, но вече има в Кауфланд и Карфур. Както и в специализираните сладкарски магазини,ама там са малко по-скъпи.

    ОтговорИзтриване