5.03.12 г.

Кренвиршки - вариант 2

около 500гр. брашно                
200 гр. кис. мляко
50 мл. зехтин
1 яйце
кренвирши
кашкавал
доматено пюре
кисели краставички
1ч.л. захар
1 ч.лъжица сол
5 гр. прясна мая
5 гр. хлебна сода
сусам
шарена сол

Разтваряме маята в 150 милилитра топла водичка и добавяме захарта, солта и зехтина. В брашното прибавяме содата, правим кладенче и изсипваме първо разбитото яйце с млякото, след това сместа с маята. Омесваме стегнато и нелепнещо тесто и оставяме за час - час и нещо да втаса на топличко.
През това време затопляме кренвиршите за 2 мин в микровълнова. След като тестото втаса го разделяме на топки (от това се получиха точно 4, за 4те кренвирша, които имах). Разточваме на правоъгълник с дебелина малко под сантиметър. В средата поставяме кренвирша, заливаме го с 3 лъжици доматено пюре с малко сол и шарена сол вътре. Слагаме 2 резенчета кашкавал и нарязана на лентички краставичка. Сгъваме на две и залепяме крайчетата с помоща на малко вода. Печем около 40 мин на 200 - 250 градуса, като малко преди да ги извадим по желание можем да намажем с разбито яйце и да ги поръсим със сусам и шарена сол.
 За този детайлен разрез можем да благодарим на Симо :D

Няма коментари:

Публикуване на коментар