25.04.13 г.

Китайски пилешки шишчета със сусам и маково семе

От няколко дни съм запленена от азиатската кухня благодарение на един прекрасен форум, посветен на азиатската култура, история, азиатското усещане като цяло. Разбира се това няма как да не повлияе на готвенето ми, но пък никой у нас не се оплаква хи хи :) Рецептата събира нещо много разпространено в България - шишчетата, при това пилешки, като по-различното е аромата от характерните азиатски подправки.



Нужните продукти:

500 гр. пилешко месо (филе)
50 гр. сусам
50 гр. маково семе
50 мл. сусамово олио
60 мл. соев сос
50 мл. лимон (около 1 цял изцеден)
2 ч.л. мед (евентуално би се заменил с кафява захар)
1 ч.л. смлян кориандър
1 ч.л. горчица
1 ч.л. уасаби 

Подготвяме пилето като го нарязваме на кубчета. Всички подправки се смесват и се объркват до получаване на еднородна смес. Слагаме месото да се маринова за поне два часа. След 2 часа го вадим, подсушаваме го с кухненска хартия и го нанизваме на шишове. Пече се по 4 мин. на страна, и лесно се разбира кога месото е готово.



 Маринатата не се изхвърля, а се прехвърля в съд където се кипва, поливаме шишчетата и ги поръсваме със сусама и маковото семе.


P.S. 1 - В оригинал рецептата е само със сусам, но у нас са ми смесени и се наложи да ги поръся с двете, но това само допълва вкуса.

P.S.2 - Прекрасният сайт, за който говоря е Easternspirit препоръчвам на всеки с източни интереси :)


Chinese chicken skewer with sesame and poppy seeds

Ingredients :
0.500 kg. chicken fillet
0.50 g. sesame seeds
0.50 g. poppy seeds
0.50 ml. sesame oil
0.60 ml. soy sauce
0.50 ml. lemon juice
2 tsp. honey
1 tsp. ginger
1 tsp. mustard
1 tsp. wasabi

Chop the chicken to small pieces. Mix all the spices and marinate for at least 2 hours (whole night is even better). Turn heat to med-low and put the skewers to pot. Cook each side for 4 min. or until cooked through. Do not throw away the marinate - heat grill pot over high and make sauce for your skewers.

Няма коментари:

Публикуване на коментар