19.11.13 г.

Пилешка кавърма "Тасева"



Днес докато размишлявах какво да готвя се сетих за мойта мила Краси Тасева (която между другото трябва да дойде в София, за да пием...), та има едно нещо, което тя може и намазано на филия за закуска да го яде - кавърмата :D Доста лекомислено се нарамих с тази задача, защото не знаех че вариантите на рецептата били колкото са и теориите за създаването на света. Според онлайн информацията кавърмата съдържа - месо, лук, чушки, гъби, топени сирена и какво ли още не. Според изданието на Земиздат "Българска национална кухня" от 1983г. в "Кокошка кавърма" има кокошка, лук, брашно и подправки - доста постна работа. Моят вариант е нещо по средата, нещо което знам, че ще се хареса в къщи, нещо което е лесно за приготвяне :)

Нужните продукти:

400 гр. пилешки гърди
4 големи глави лук
4 зелени чушки
2 домата
200мл. доматен сок
сол
мащерка
черен пипер
червен пипер
магданоз
брашно

Предварително нарязваме нужните продукти - пилето на кубчета, лука на полумесеци, чушките на кръгчета, а доматите на ситни кубчета.


В дълбок тиган загряваме олиото и запържваме месото докато побелее. Към него прибавяме първо лука, след това чушките докато омекнат. Доматите и доматеният сок се прибавят последни. Оставяме на слаб огън за около 15-20 мин. и изключваме котлона. Прибавяме подправките  и сгъстяваме соса с с две-три лъжици брашно. След като изключим котлона преместваме яденето в голям глинен гювеч или в индивидуални гювечета. Печем във фурната за 40 мин. на 170 градуса. За гарнитура можем да използваме сварен ориз или картофено пюре, при поднасянето се поръсва с прясно нарязан магданоз.


Няма коментари:

Публикуване на коментар