23.11.13 г.

Питка "Еделвайс"

Това ми е най-хубавата питка. Дълго се чудих дали ще стане, защото преди втасването беше доооста слаботелесна, а пък тя накрая разцъфна така прекрасно. Докато я месех не знаех, че има идеален повод, за да стане - едно малко бобче :) Нека малкото бобче порасне голямо като питката!!!


Нужните продукти:

3 яйца
170 мл. прясно мляко
125 гр. масло
1 бр. жива мая
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
около 750 гр. брашно

В купа разтваряме маята в млякото и добавяме разбърканите яйца. Яйцата са две цели и 1 белтък, а жълтъка заделяме за мазане на питката. В дълбока купа или директно на плота изсипваме брашното, солта и захарта, правим кладенче и изсипваме сместа с маята и мекото масло. Омесваме стегнато тесто, като количеството брашно може да се увеличи, защото размера на яйцата все пак варира. След като замесим тестото го разделяме на 4 равни части. Три от частите разточваме на кръг и слагаме един върху друг, като преди да сложим горния кръг мажем долния с масло. След като сглобим кръговете разрязваме на 8 парчета като торта без да разрязваме до крайния ръб и сгъваме като кифла.


Четвъртата част от тестото разточваме на правоъгълник, намазваме с масло и навиваме на руло. Рулото се разрязва на 4 цилиндърчета, а те се разрязват на триъгълници, които се поставят в средата. Прехвърляме първо кръглата част в подходяща тава, а средата запълваме с триъгълничетата и оставяме да втаса докато удвои обема си.


След като втаса я намазваме с разбитият жълтък с лъжичка олио и добавяме семена по желание.


 Печем на 200 градуса на долен реотан с вентилатор или на 170 градуса от горе и от долу.


Няма коментари:

Публикуване на коментар