7.01.15 г.

Свински пържоли с гарнитура от брюкселско зеле с шварцвалдска шунка






Нужните продукти:

4 пържоли от свински врат без кост
300 - 400 гр. брюкселско зеле
100 гр. шварцвалдска шунка (по оригинал се използва бекон)
2 моркова
1 глава лук
черен пипер на зърна
сол
захар
пресен риган
зехтин




Ако не сте взели готови пържоли (като мен), а голямо парче свински врат, го порцирайте на пържоли с дебелина около пръст и половина, като режете напречно на мускулните влакна.



Всяка пържола се овкусява с щипка сол, захар и черен пипер и се натърква добре и от двете страни. Поставяме нарязаният риган и запечатваме пържолите за по минута от всяка страна в силно нагорещен тиган, като слагаме и 2-3 скилидки чесън леко натиснат с ножа.



След като са запечатани всички пържоли ги прехвърляме в тава, където нарязваме лука и морковите на едро. Посоляваме ги, слагаме пипера на зърна, доливаме малко водичка и печем 100 – 120 мин. На 150 градуса.

30 минути преди да извадим пържолите слагаме тенджера с вода, за да заври. Зелето се почиства от външните листа, изрязва се пънчето и ги разрязваме на две. Във врящата вода го бланшираме за 4 мин. Докато зелето се бланшира в нагорещен тиган загряваме лъжица зехтин и запържваме шунката, която е нарязана на ленти по около сантиметър. След като шунката стане хрупкава добавяме зелето за около 10-15 мин или докато се зачерви.

Няма коментари:

Публикуване на коментар