31.07.12 г.

Френска селска питка





Откакто Тасева си е У Перник ние със Симо сме като млада двойка - по цял ден седим и мръхтим по дивана и гледаме филми. Ми така де, лято е - сезонЪТ на отпуските, дините, ментите и мръхтенето! Такъв мързел ни е налегнал и така не ни се готви, ама трябва и да се яде....





Нужните продукти:
300 гр. брашно
кубче мая
2 яйца 
1 ч.ч. кисело мляко
4 с.л. олио
сода
сол
захар
сусам и маково семе


В дълбока купа пресяваме брашното и изсипваме семената, след това ги оставяме настрани. В друга купа слагаме кубчето мая с лъжичка захар и лъжичка сол. Разбъркваме докато се втечни и прибавяме двете яйца и олиото. В чашка разбъркваме киселото мляко като му добавяме 2-3 гр. сода, след това добавяме малко вода и го правим на айрянче, бухваме и айрянчето при маята. След това в купата с брашното започваме да добавяме постепенно течната част от бъдещата питка.  Замесваме тестото за 5 мин. и го слагаме в намаслена тавичка. Следва печене за 40 мин, като първите 10 мин. са на 100 градуса а останалите на 250.


Няма коментари:

Публикуване на коментар