17.06.16 г.

Ризото от елда с манатарки и печурки



Първият път, в който готвя елда. Използвах рецепта на Джесика Кокс за ризото с гъби, като я промених малко. Оригинал тук


Нужните продукти:
1 ч.ч. елда (гречка)
1 чаша бяло вино
200 мл. Пилешки бульон (възможно е да абсорбира и повече)
1 малка глава лук Шалот
Печурки
Манатарки
Магданоз
Сол
Черен пипер
Мащерка
Масло
Зехтин

В дълбок тиган загряваме малка бучка масло със зехтин. Лука нарязваме на малки кубчета и слагаме в тигана докато станат прозрачни. След това добавяме елдата и я разбъркваме минута - две с лука и мазнината. Аз използвах сушени манатарки и след изсипването на елдата ги сложих в купа с вода, за да възвърнат свежестта си, докато приготвя елдата почти до край. Към елдата слагаме първо чашата вино, внимавайте защото се изпарява бързо, бъркайки добавяме и пилешкият бульон. По правило ризотото се приготвя като се изсипва по един черпак течност, изчаква се да се абсорбира и след това пак се слага течност. Тъй като не бях сигурна как да преценя дали е сварена след като сложих целият бульон опитах няколко зрънца, не ми се сториха много меки и доливах и водичка. Нарязваме печурките на 4, а манатарките на по-дребни парчета и ги добавяме към елдата. Последен черпак течност и спираме котлона. Трябва да остане с кремообразна консистенция и да не попие цялата течност. Преди сервиране поръсваме със свеж магданоз.

Няма коментари:

Публикуване на коментар