След българо-италианската паста следва китайска вариация на темата :)
Нужните продукти:
250гр. спагети от черен ориз
250 гр. пилешки гърди
2-3 моркова
2 глави лук
2 чушки
шепа гъби ший таке (онези черните дето приличат на ушички на морско свинче)
соев сос
царевично нишесте
пилешки бульон
бял пипер
оцет
олио
Самото готвене на продуктите отнема не повече от 15 - 20 мин, но само ако предварително сме подготвили всичко. За това - слагаме гъбите да се киснат в купа с вода, нарязваме лука на полумесеци, чушките на ленти, а моркова на шайбички. Пилето се нарязва на хапки и се слага да се помаринова в цмес от царевично нишесте и малко оцет. Докато се маринова пилето започваме със зеленчуците - в дълбок тиган (или в тенджерка както аз открих,че е по-удобно) загряваме 2-3 супени лъжици олио и изсипваме първо морковите, после чушката, лука и накрая гъбите. С постоянно бъркане омесваме зеленчуците добре и добавяме 4 супени лъжици соев сос. Около 5 минути на котлона, после ги изсипваме в чиния и ги оставяме да изчакат. Прехвърляме пилето в същата тенджера и го заливаме с разтворен пилешки бульон и бял пипер. Тук е момента да кажа, че откакто открих пилешкия бульон в китайския на Пиротска друг не ползвам. Тия там Магита и подобни да си ги ползват, аз с моя имам чувството, че пилето току що е хвръкнало от чинийката ми. Та изсипваме разтвореният бульон и добавяме още малко соев сос. Ще се получи леко гъст сос в който пилето ще се сготви за 10 минути. Когато пилето е готово, връщаме обратно зеленчуците и ги оставяме на затоплен котлон. Спагетите се варят според опаковката за 3 мин. във вряща вода, според мен е по-добре да ги оставите поне 5 мин. На петата минута ги прехвърляте при пилето и зеленчуците, обърквате и сте готови.
И да знаете, че не се яде лесно с клечки :D
Няма коментари:
Публикуване на коментар