26.09.13 г.

Домашна франзела

Нужните продукти:


800 г брашно тип 500 + 80 г брашно за ръсене
400 мл прясно мляко
20 г прясна мая
3 с.л. олио
2 ч.л. захар, сол
3-4 с.л. микс от семена - бял и черен сусам, мак



В дълбока купа сложете 500 г брашно, направете кладенче и изсипете маята, млякото, солта и захарта. Месете с помощта на бъркалка докато се получи по- рядко тесто за около 15 минути. Оставете да престои 30 минути покрито с кърпа на температура 25 С и измесете отново, като добавите останалото количество от 300 г брашно. Извадете тестото от купата и го премесете върху кухненския плот за 15 минути, като ако е нужно ръсете с брашно. Тестото трябва да е меко, а не твърдо. 
Сложете тестото в дълбока купа и покрийте с кърпа. Оставете го да втаса за час на температура 25 С. Извадете тестото, поръсете го с брашно и разделете на 3 или 4 топки. Оставете топките тесто да втасат за 2 часа на температура 20 С, покрити с кърпа. Всяка топка разточете с ръце на правоъгълник. Навийте всеки правоъгълник на руло от по - широката му страна и разточете на фитил с помощта на длани, като започнете разточването от средата към краищата. Фитила да е с дължина 36-40 см и ширина 5 см. Сложете франзелите в намаслена тава да втасат, като предварително отгоре направете прорези с нож. Преди печене намажете отгоре с олио и поръсете с брашно или с микса от семена.



Печете на 180С в продължение на 30 минути или докато се получи достатъчно зачервена коричка. Целта е да се получи хрупкава и твърда коричка отгоре и мека и бухнала среда отвътре.




Няма коментари:

Публикуване на коментар