Продължаваме серията с нетипично използване на тиква.
Нужните продукти:
500 гр. оранжева леща
8 чаши пилешки бульон
1 малка тиква
1 глава лук
2 скилидки чесън
1/4 ч.л. лют червен пипер
1/2 ч.л. канела
1/2 ч.л. индийско орехче
1/2 ч.ч. заквасена сметана
1 с.л. олио
1 с.л. масло
сол
черен пипер
Подготвяме лещата като я измиваме в гевгир под течаща вода и я оставяме настрана за по-късно. Нарязваме лука на кубчета, чесъна на дребно. Тиквата се разрязва на две половини, като долната запазваме в сравнително цял вид, а вътрешността издълбаваме с лъжица. Горната половина се обелва и нарязва на дребни кубчета. В тенджера загряваме олиото, към него прибавяме маслото и сотираме лука, чесъна и тиквата. Готвим докато лука стане прозрачен, а тиквата покафенее леко. Тогава добавяме 8те чаши бульон а в тях изсипваме лещата заедно с всички подправки. Намаляме котлона и оставяме да покъкри 20-25 мин. Оранжевата леща се приготвя доста бързо, така че след 25 мин. изключваме котлона и пасираме сместа до желаната консистенция. След като пасираме добавяме сметаната и разбъркваме добре. Поднасяме топлата супа в запазената долна част на тиквата, която предварително сме запекли за 20 мин на 180 градуса.
Няма коментари:
Публикуване на коментар