500 гр. брашно
1 бр. суха мая
320 мл. топла вода
50 мл. зехтин
10 бр. маслини
10 бр. чери домати
2 - 3 стръка пресен розмарин
сол
черен пипер
В дълбока купа изсипваме брашното и маята. В мерителна чашка наливаме около 320 мл. топла вода, в която добавяме зехтина. Разбъркваме течните съставки и изсипваме при брашното по малко, като леко замесваме с ръка. Трябва да получим меко, не лепкаво тесто. Преместваме на набрашнен плот и омесваме за 5-10 мин, като не прекаляваме, за да не се стегне тестото. Връщаме в омесеното тесто в чиста купа, покриваме го с фолио и оставяме да втаса, докато удвои обема си. След като тестото втаса, прехвърляме в намазнена тавичка, която е поръсена със сол. Поставяме маслините и доматчетата, най-лесно е да се направи дупка с пръст и в образуваното гнезденце да се постави доматче/маслина.
Овкусяваме с розмарина, поръсваме със сол и черен пипер и печем за 30-40 мин. на 200 градуса или докато фокачата стане златиста.
Ingredients
500g strong bread flour
dried yeast
50ml olive oil, plus a little extra
10 black olives
150g cherry tomatoes
2–3 rosemary sprigs, leaves only
Sea salt and freshly ground black pepper
Няма коментари:
Публикуване на коментар