Нужните продукти:
140 гр. брашно
125 мл. Вода
125 мл. Прясно мляко
110 гр. Масло, на стайна температура
4-5 яйца на стайна температура
1 ч.л. захар
½ ч.л. сол
За крема:
500 мл. Прясно мляко
100 гр. Брашно
3 яйца
2 ванилии
110 гр. захар
В тенджера смесваме водата, млякото, захарта,
солта и маслото и загряваме на средна топлина до получаване на хумогенна смес и
завирането и. След като заври изсипваме брашното, намаляме котлона и започваме
да бъркаме с дървена лъжица (много е важно да е дървена!!!). Трябва да започне
да се образува тесто, което се отлепя от стените на тенджерата, разбъркваме още
20-30 секунди и прехвърляме в друг съд, където да се охлади малко.
Тестото
трябва да е топло когато добавяме яйцата, но не горещо, за да не ги изпържим :D Започваме да добавяме
яйцата едно по едно, защото трябва да получим определена консистенция, а всеки
ползва различни яйца и е различно.
Тук вече сместа може да се бърка и с миксер,
целта е да получим гладко, лъскаво тесто, което не се разтича, но не е и прекалено
твърдо. Прехвърляме тестото в пош или ги разпределяме с лъжица. Аз лично
тествах и двата начина – с пош, стават еднакво дълги и равномерни, докато с
лъжица успях да направя огрооомни еклери, като по сладкарниците. Такива, които
Симо много цени :D
В тавата трябва да ги сложим на готварска хартия и на голямо
разстояние един от друг, защото се надуват. Печем 28-30 мин на 200 градуса,
като е хубаво да не отваряме фурната често, защото влияем на температурата и
времето за печене. След като изпечем еклерите ги преместваме на метална решетка
до пълното им охлаждане.
Крема приготвяме след като охладим еклерите. В
тенджера загряваме 400мл. От млякото мляко, докато в купа разбиваме яйцата. Към
яйцата прибавяме захарта и бъркаме до побеляване на сместта. Добавяме брашното,
а след него и млякото, докато получим кашичка. Тази смес изсипваме в заврялото
вече мляко и бъркаме, за да избегнем получаването на топчета и загарянето на крема. 5 минути преди
да свалим крема от котлона изсипваме 2те ванилии, разбъркваме финално и
оставяме да се охлади. Следва пълненето на еклерите – може с пош, може с
разрязване на еклера и пълнене с лъжичка, тук зависи как ви е удобно и колко ви
се занимава J Ако крема е малко по течен, след охлаждането
ще се посгъсти.
А ето това се случва, когато ви остане крем ...
Няма коментари:
Публикуване на коментар