21.05.14 г.

Гръцка пита

Гръцките варианти на дюнери се срещат все по-често по софийските улици, а те са толкова по-апетитни.  С тези сочни, дебели хлебчета, малко по-жилави, но някак придаващи богат и различен вкус на плънката. От рецептата, която предлагам, при мен се получиха страхотни плоски хлебчета, много меки няколко дни (по чужбинските блогове, даже ги замразяват), на някой се получиха дори джобчета, които са много удобни за пълнене.

 

Нужните продукти:

1 пак. суха мая
300 мл. топла вода
1 с.л. сол
3-4 чаши брашно


Разтваряме маята в топлата вода и я оставяме за 5 мин., за да се задейства. Добавяме солта и половината брашно и разбъркваме до получаване на еднородна каша. След това изсипваме останалото брашно и омесваме до получаването на еластично и стегнато тесто. Оставяме за 10тина минути да почине, ако е станало лепкаво добавяме още малко брашно. Преместваме тестото на набрашнена повърхност и го разпределяме на 6 големи топки или 10 по-малки. Всяка топка се набрашнява добре и се разточва до 0.5см дебелина. преместваме получените питки в тава и ги оставяме да си починат за 30-40 мин. Някой ще се надуят, други ще останат равни, пекат се за 10-15 мин на 200-220 гр. Могат да се съхранят няколко дни меки, или да ги замразите за бъдещо ползване.

Няма коментари:

Публикуване на коментар